Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Merkez Yönetim Kurulu Genel Başkan Oğuz Özat başkanlığında toplanarak gündemdeki maddeyi karara bağlamıştır.
5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’na bağlı olarak mahkemelerce eğitim tedbiri uygulanması kararı verilmekte ve bu karar Milli Eğitim Müdürlüklerince okul idarecilerine tebliğ edilmektedir. 5395 Sayılı Kanun’un “Tanımlar Madde 3- (1) Bu Kanunun uygulanmasında; e) Sosyal çalışma görevlisi: Psikolojik danışmanlık ve rehberlik, psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, öğretmenlik, aile ve tüketici bilimleri ve sosyal hizmet alanlarında eğitim veren kurumlardan mezun meslek mensuplarını, İfade eder. Koruyucu ve destekleyici tedbirler Madde 5 (1) b) Eğitim tedbiri, çocuğun bir eğitim kurumuna gündüzlü veya yatılı olarak devamına; iş ve meslek edinmesi amacıyla bir meslek veya sanat edinme kursuna gitmesine veya meslek sahibi bir ustanın yanına yahut kamuya ya da özel sektöre ait işyerlerine yerleştirilmesine, yönelik tedbirdir. Kurumlar Madde 45- (1) Bu Kanunun 5 inci maddesinde yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirlerden; b) (b) bendinde yazılı eğitim tedbiri Millî Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, tarafından yerine getirilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Kanunda 17.10.2019 tarihinde Madde 33/2-3’te “Mahkemelere görevlendirilen veya bu Kanun kapsamındaki tedbirleri uygulayan sosyal çalışma görevlilerine almakta oldukları aylıklarının brüt tutarının yüzde ellisi oranında ödenek verilir.” Hükmüyle eğitim tedbiri görevine ücret verileceği açık bir şekilde ortaya konmuştur. Kanunda açıkça hüküm altına alınmasına rağmen eğitim tedbiri ücret talebini, kurumlarının aracılığıyla adliyelere ileten birçok kurum yöneticisinin talepleri hakimler tarafından reddedilmektedir.
Anayasa'nın "Zorla çalıştırma yasağı" başlıklı 18/1. maddesinde; hiç kimsenin zorla çalıştırılamayacağı, angaryanın yasak olduğu, "Ücrette adalet sağlanması" başlıklı 55. Maddesinde ise; ücretin emeğin karşılığı olduğu, Devletin çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alacağı öngörülmüştür.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda görev yapan yöneticilere verilen eğitim tedbiri görevlendirmelerine, yukarıda belirtilen Kanun maddeleri gereğince ücret ödenmesi gerekmektedir. Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası Merkez Yönetim Kurulu, ücret talebine olumsuz cevap alan üyelerimizin, isteklerine bağlı olarak, eğitim tedbiri görevlerini, 2024-2025 Öğretim Yılı Döneminde yerine getirmeme kararı almıştır.
Eğitim Tedbiri Eylem kararını Uygulamadan Önce Yapması Gerekenler:
*Öncelikle ücret talep dilekçesini okul idaresine vermelisiniz.
Gelen cevaba göre (olumsuz cevap gelirse veya 30 gün içinde cevap verilmezse) aldığımız eylem kararını uygulayabilir veya dava açabilirsiniz.
*Eylem kararımızı uygulamak isteyen üyemiz:
Örneğini sunduğumuz Eylem karar dilekçesini ve eylem kararını ekleyip okul/kurum müdürlüğüne verecektir.
*Ücret talep eden üyemiz:
Dava açmak isteğinizde sendika avukatlarımız size yardımcı olacaktır.