İstanbul Sultangazi İlçesinde bir ilkokulda sınıf öğretmeni olarak görev yapan üyemizin engellilik durumu gerekçe göstererek eşinin görev yaptığı Malatya iline atanmak için yaptığı müracaatın Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından reddedilmesi üzerine üyemizin adına açmış olduğumuz davada yürütmenin durdurulmasına karar veriliştir. Bu kararla birlikte engellik durumu ortaya çıkan öğretmenin sözleşmeli personel olduğu gerekçesiyle atama talebinin reddedilmesinin hukuka aykırılığı ortaya konmuştur.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesi Birinci İdari Dava Dairesi 2024/442 no’lu kararında " Dava dosyasının incelenmesinden, İstanbul'da sözleşmeli sınıf öğretmeni olarak görev yapmakta iken kadrolu öğretmen kadrosuna geçen davacının, engellilik durumu nedeniyle Malatya iline atanma yönünde yaptığı başvurunun reddi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Anayasanın 10. maddesinde engelliler hakkında pozitif ayrımcılık yapılmasına ilişkin ilkenin düzenlendiği ve bu ilkenin hayata geçirilmesi için Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Suretiyle Atanmalarına İlişkin Yönetmeliğe Engellilik Durumuna Bağlı Yer Değişikliği başlıklı Ek 3 üncü maddenin eklendiği ve somut olayın niteliği dikkate alındığında; davacının engel durumunun dikkate alınmasının hizmetinden daha fazla verim alınmasını sağlaması nedeniyle kamu yararına daha uygun olup, engel durumundan dolayı yer değişikliğini kısıtlayıcı bir norm olmaması karşısında, dava konusu işlemde hukuka uygunluk görülmemiştir." hükmüne yer vermiştir.
En az %40 engellilik durumuna bulunan öğretmenin eşinin görev yaptığı yerleşim yerine yer değişikliği talebi kısıtlayıcı hükümlere tabi olmaksızın yerine getirilmelidir. Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası olarak her zaman üyelerimizin yanında olacağız ve üyelerimizin haklarını savunmaya devam edeceğiz.