Yök Formasyon Kararlarına Yürütmeyi Durdurma Talebi İle Hukuki Süreç Başlatıyoruz - Basın Açıklamaları
Basın Açıklamaları // 4 Ocak 2023 Çarşamba

Eğitim fakültelerinde programı bulunan alanlarda formasyon uygulaması, program mezunlarına karşı haksızlıktır. Eğitim fakültesinde ilgili programın uzmanlık düzeyinde lisans eğitimini alanların atanabileceği kadrolara, farklı fakülte mezunlarından formasyon alınarak atanmasının karşısındayız.

YÖK FORMASYON KARARLARINA YÜRÜTMEYİ DURDURMA TALEBİ İLE HUKUKİ SÜREÇ BAŞLATIYORUZ
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 3 Ocak 2023 tarihinde pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli derslerin örgün eğitimdeki üniversite öğrencilerine üçüncü yarıyıldan itibaren verilmesi kararlaştırıldı. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitiminin verilmesine ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubu üyeleriyle yapılan toplantıda ilgili konuların görüşüldüğü ve mutabakata varıldığı belirtildi.
 
Açıklamada, pedagojik formasyon eğitimlerine ilişkin Yükseköğretim Genel Kurulunda alınan ve üniversitelere tebliğ edilen kararlara yer verildi. Bu kapsamda, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunca belirlenen öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde, bu alanlar için örgün eğitim ve öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilecek.
 
Pedagojik formasyon eğitimi kapsamındaki seçmeli dersler, üçüncü yarıyıldan itibaren alınmaya başlanabilecek. Bünyesinde eğitim veya eğitim bilimleri fakültesi veya bölümü bulunmayan üniversitelerde pedagojik formasyon eğitimi dersleri, aynı ilde bulunan diğer üniversitelerden alınabilecek veya diğer üniversitelerden öğretim elemanı görevlendirilebilecek. Öğrenciler, formasyon eğitimi derslerini Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar'a göre alabilecek.
 
Bilindiği gibi formasyon Eğitim Fakültesi mezunu olmayanlara öğretmenlik hakkı tanıyan bir yeterlilik belgesidir. Eğitim fakültesinin atmosferi içinde, kişiye dört yıllık özel bir eğitim programı ile ilgili branşta öğretmenlik yapabileceği yetkinlik ve yeterliliği kazandıran lisans diplomasıyla formasyon eğitimi bir tutulamaz. Okul koridorlarında öğrencilerimizi geleceğe hazırlayan öğretmenlerimizin uzmanlık programı ile ve yalnızca eğitim fakültesi çıkışlı olması talebimizdir. Bununla birlikte eğitim fakültelerinde hali hazırda programı bulunmayan ancak eğitim kademelerinde atama kadrosu olan branşlar için belirli bir planlamayla öğretmenlik yetkinlik ve yeterlilik eğitimi verilmeli, formasyon eğitimi bununla sınırlı kalmalı ve ülkemizde öğretmenler yalnızca eğitim fakültelerinde yetişmelidir.
 
Bu gerçekten hareketle Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası olarak YÖK formasyon kararlarına; Almanca, Beden Eğitimi ve Spor, Bilişim Teknolojileri, Fransızca, Resim, İngilizce, Müzik, Okul Öncesi, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümleri için yürütmeyi durdurma talebi ile hukuki süreç başlatıyoruz.
 
‪Atama bekleyen 700.000 öğretmen, özel okullarda çalışan 200.000 öğretmen, 150.000 eğitim fakültesi öğrencisinin haklarını sonuna kadar savunacağımızı ve öğretmenin öğretmenlik bu kadar yozlaştırmasının YÖK taşeronluğu ile yapılmasının önüne geçeceğimizi bildiririz.
 
ONLİNE ÜYELİK Herkesin sustuğu yerde "Hak mücadelenizin gür sesi olarak BİZ varız.“ anlayışıyla kurulduk. "Mesele ve sorun varsa çözümü de var." inancıyla yola çıkmış Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası -EĞİTİM GÜCÜ SEN- bu amaçla kurulmuştur.
Online Üyelik
// Diğer Basın Açıklamaları